30 sty 2011

Unikaj nie tłuszczu tylko cukru

foto: Kirk McKoy/ LATimes
"Jeżeli Polacy nie zaczną dbać o swoją dietę i aktywność fizyczną, w ciągu dekady mogą dogonić pod względem otyłości Amerykanów czy Brytyjczyków. W ciągu ostatnich 30 lat otyłość wśród polskiej młodzieży wzrosła dziesięciokrotnie - alarmują dietetycy." To fragment "alarmu dietetyków" podany ostatnio przez PAP (2011-01-25).

No i co radzą nasi specjaliści? Przede wszystkim więcej ruchu. I słusznie. A odnośnie diety? Dalej czytamy: "..jeść można wszystko, ale w odpowiedniej ilości i odpowiednio przygotowane. - Przede wszystkim musimy uważać na tłuszcz." Później jest mowa żeby starać się jeść produkty chude i mało słodkie itd.

No i znowu straszą nas tłuszczem... Straszenie zaczęło się na dobre ponad 30 lat temu w Ameryce. I już się kończy tylko niektórym specjalistom ciężko się odzwyczaić.

"Tłuszcz to nie problem" - mówi dr Willet, szef Wydziału Żywienia Uniwersytetu Harvarda. "Jeżeli Amerykanie ograniczyliby słodkie napoje, ziemniaki, białe pieczywo i słodkie przekąski pozbylibyśmy się prawie wszystkich problemów z nadwagą, cukrzycą i innymi metabolicznymi chorobami".

Dr Willet też kiedyś straszył tłuszczem ale się przestawił. Ten - jakby nie patrzeć - przewrót w dietetyce to wynik przeprowadzonych badań. Okazało się, że spożywany tłuszcz nie jest bezpośrednio powiązany z poziomem tłuszczu we krwi, jak wcześniej sądzono. Za to dużą rolę odgrywa tu ilość spożywanych cukrów, tych niezdrowych - przetworzonych (rafinowanych), powodujących duże wahania poziomu cukru we krwi. Jeżeli jemy ich za dużo jesteśmy na równi pochyłej prowadzącej do otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób (czyt. też Napoje słodzone albo zdrowie).

Jak na ironię to, że kiedyś zrobiono z tłuszczu wroga numer 1 przyczyniło się do dzisiejszej katastrofy otyłości. Przesadne unikanie tłuszczów doprowadziło do większego spożycia cukrów i do stworzenia nowych produktów - chudych ale bogatych w cukry. Wypromowano odtłuszczony nabiał, który jak się później okazało dzięki odtłuszczeniu potrafi szkodzić zamiast pomagać.

"Dobre wieści są takie, że prawie każdy może uniknąć cukrzycy typu 2." - mówi dr Willet. "Ważnym elementem zapobiegania jest unikanie niezdrowych cukrów". Na nieszczęście, niezdrowe cukry są tanim wypełniaczem, zagęszczaczem i poprawiaczem smaku więc często czają się w składzie przetworzonych produktów pod różnymi etykietkami np: skrobia (wszelkie rodzaje), białe mąki, syrop kukurydziany, glukoza, fruktoza, dekstroza, melasy itp. Odpowiednio spreparowana mieszanina cukrów potrafi udawać prawie wszystko, na przykład ser (czyt. Zoptymalizowana pizza).

Niektórzy podają, że idealne proporcje tłuszczu, cukru, białka i wielu innych składników wspomagających ich wchłanianie można znaleźć w pełnych, nieprzetworzonych ziarnach (razowe mąki, płatki, kasze, brązowy ryż itp.). Pełne ziarna to tzw. zdrowe węglowodany polecane zgodnie przez większość specjalistów jako podstawa codziennej diety.
SK
Źródła:
LATimes.com: A reversal on carbs
Gazeta.pl: Dietetycy alarmują: Polacy tyją coraz bardziej

5 komentarzy:

  1. Świetne spostrzeżenie, ciekawe kiedy ludzie w końcu zaczną słuchać głosu rozsądku. Znając życie, dopiero w tedy gdy zaczną się ich problemy ze zdrowiem. A przecież od dawna wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć :)

    Pozdrawiam,
    Albert Czajkowski

    OdpowiedzUsuń
  2. żeby to było takie proste:) początek problemów ze zdrowiem to zwykle wstęp do jeszcze większych problemów i do coraz gorszego postępowania. tak jest z cukrem, który psując metabolizm glukozy napędza coraz większe pragnienie jedzenia cukru... dodatkowo, dolegliwości zniechęcają do ruchu, przyjmowane leki uzależniają i wymuszają przyjmowanie nowych.. no i ta karuzela kręci się coraz szybciej i coraz trudniej ją zatrzymać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazwyczaj myślimy o zdrowiu dopiero, gdy chorujemy i jest już za późno. Warto myśleć o tym wcześniej. Więcej informacji o zdrowiu na www.eaktywni.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. W "Żywieniu Optymalnym" Jana Kwaśniewskiego od lat się o tym mówi...

    OdpowiedzUsuń
  5. Rafinowany cukier (a nie naturalne, zdrowe węglowodany) jest prawdziwą katastrofą dla naszego organizmu, ponieważ jest produktem całkowicie bezwartościowym i wyniszcza nasz organizm. Zachęcam do przeczytania poniższego artykułu, gdzie podane są w podpunktach niektóre konsekwencje jego spożywania:

    http://cukier-zabija.blogspot.com/p/cukier-niszczy.html

    OdpowiedzUsuń