Co jeść? Poniżej krótkie i zgrabne podsumowanie Michaela Pollana, uznanego w USA autora książek i artykułów na temat jedzenia, produkcji żywności i wpływu człowieka na środowisko. Bardzo mi się podoba, więc oto ono.
Według Pollana zdrowe żywienie można podsumować w 7 słowach:
"Jedz pożywienie. Głównie rośliny. Nie za dużo."
Przez pożywienie należy rozumieć PRAWDZIWY, nieprzetworzony pokarm pochodzenia naturalnego tzn. taki który serwowała twoja babcia i jej przodkowie. Jak odróżnić prawdziwy pokarm od jedzenio-podobnych produktów? Oto 7 reguł Pollana:
- Nie jedz niczego co twoja babcia nie rozpoznałaby jako jedzenie. Kiedy w sklepie bierzesz do ręki opakowanie produktu, który ma więcej niż 15 składników, spytaj siebie, co te składniki tam robią???
- Nie kupuj i nie jedz niczego co ma więcej niż 5 składników lub składniki, które trudno Ci wymówić.
- Trzymaj się z daleka od środka supermarketu, kieruj się ku obrzeżom. Prawdziwe jedzenie jest zwykle na obwodzie, blisko magazynów, gdzie łatwo może być zastąpione świeżym kiedy się zepsuje.
- Nie jedz niczego co się nie psuje. Są wyjątki, na przykład miód. Zawsze masz wybór, na przykład albo normalne pieczywo albo rogalik z syntetycznym nadzieniem w kolorowym opakowaniu, który przetrwa niejedną zimę.
- Chodzi nie tylko o to co jesz ale i jak. Zawsze odejdź od stołu z lekkim niedosytem. Wiele kultur ma zasadę żeby skończyć posiłek przed uczuciem pełnej sytości. W Japonii mówią aby jeść do czterech piątych swoich możliwości, podobnie w kulturze islamskiej. Niemcy mawiają: zawiąż worek zanim będzie pełny.
- Tradycyjnie rodziny jadają razem, o regularnych porach, przy wspólnym stole - nie przed telewizorem. To dobra tradycja. Ciesz się posiłkiem z ludźmi których kochasz.
- Nie kupuj jedzenia tam gdzie kupujesz benzynę [szacuje się, że w USA 20% jedzenia jest zjadana w aucie].
Powyższe 7 reguł podaję za WebMD: 7 rules for Eating
Więcej reguł w książce Michaela Pollana: Food Rules. An Eater's Manual
Jeszcze więcej na stronie Michaela Pollana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz