3 wrz 2010

Które warzywa i owoce warto kupować ekologiczne/ organiczne?

(Foto: jekrub/ flickr)
Wszystkie. Są jednak takie, które bardziej warto. Są to warzywa i owoce, których koszty produkcji są znacznie niższe przy zastosowaniu dużych ilości trujących pestycydów i które kumulują ich najwięcej.

"Brudna" 12-stka (czyli warzywa i owoce w handlu zawierające najwięcej pestycydów w kolejności od najbardziej skażonych):
  1. Seler naciowy
  2. Brzoskwinie
  3. Truskawki
  4. Jabłka
  5. Nektarynki
  6. Słodka papryka
  7. Szpinak
  8. Wiśnie
  9. Jarmuż
  10. Ziemniaki
  11. Winogrona
  12. Sałata
SZCZEGÓLNIE TE warzywa i owoce warto kupować:
  • prosto od zaufanych, lokalnych producentów
  • z ekologicznych upraw
  • w sezonie ich zbiorów (poza sezonem są importowane, długo przechowywane lub produkowane w warunkach szklarniowych - takie warunki wymagają większego zużycia środków chemicznych)

Lista "brudnej 12-stki" powstała na podstawie badań żywności w USA w 2010. Zrezygnowanie z zakupów "brudnej 12-stki" i spożywanie w zamian innych warzyw i owoców oznacza mniej więcej o 80% mniejsze spożycie różnego rodzaju pestycydów. Według badań do najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców należą między innymi: cebula, awokado, ananas, szparagi, kiwi, kapusta.

Badania zostały wykonane w USA ale podobny trend jest w Europie. Podobne badania w Unii Europejskiej, przeprowadzone w 2008 roku, wykazały nienotowane do tej pory w Unii rekordy zawartości pestycydów w badanej żywności. Pięć najczęściej spotykanych pestycydów było zaklasyfikowanych jako kancerogenne, mutagenne lub o działaniu destrukcyjnym dla równowagi hormonalnej. Do najbardziej skażonych w Unii Europejskiej należały: brzoskwinie, truskawki, sałata i jabłka (dane z 2007) oraz winogrona, banany i słodka papryka (dane z 2008).

Przykładowo, winogrona są podatne na choroby grzybicze podczas transportu, stąd im bardziej odległe miejsce pochodzenia tym większe prawdopodobieństwo, że zostały odpowiednio "zakonserwowane". Przeprowadzone w 2008 badania winogron zakupionych w supermarketach Unii Europejskiej wykazały, że 99% zbadanych próbek zawierało pestycydy, jedna próbka winogron zawierała średnio 7 różnych, w tym zakazane ze względu na zbyt dużą toksyczność. Według obowiązujących norm 1/3 nie nadawała się do spożycia.

Wiele badań wykazało niekorzystny wpływ pestycydów na rozwój układu nerwowego dlatego szczególnie zagrożone ich szkodliwym działaniem są dzieci i kobiety w ciąży.


Więcej o pestycydach:
Społeczny Instytut Ekologiczny: Pestycydy STOP

Źródła:
Environmental Working Group (2010). Shopper's Guide to Pesticides in Produce.
PAN Europe (2008): Highest ever levels of pesticides in foods
PAN Europe (2008): Pesticides in grapes: unsafe, illegal and unauthorised 
PAN Germany (2007): Pesticide Residues in Europe
Suite101.com: Which Fruits Are Safe to Eat?

3 komentarze:

  1. rany boskie to już brzoskwiń jeść nie wolno?

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ wolno:) tylko lepiej od znajomego pana Zenka spod Rzeszowa, który się przejmuje żeby nie przesadzić z chemią, niż z supermarketu.. brzoskwini się nie da wyhodować bez ochrony chemicznej na okrągło bo ją zjedzą grzyby i inne. można to robić z głową, można też ostro podlać, żeby mieć pewność, że będą bez skazy i żeby poleżały dłużej w transporcie z Grecji, czy na półkach..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko fajnie, tyle że większość ludzi, w tym mnie, nie stać na zakupy z ekologicznych upraw.

    OdpowiedzUsuń